Elimizden geldiğince sağlıklı bir yaşam sürdürmeyi ve bunun için hayatımızın ileri dönemlerine yönelik bedenimize yatırım yapmayı hepimiz her ne kadar istiyor olsak da hayatımızın her alanında mevcut olan bilgi kirliliği maalesef beslenme konusunda da düşüncelerimizi etkiliyor. Sağlıklı beslenme hakkında çok fazla ve doğruluğu kesin olmayan bilgiye maruz kalıyoruz. Bunun sonucunda da ister istemez birtakım önyargılar geliştirmiş oluyoruz. Peki, çevremizin etkisiyle oluşan ve sağlıklı beslenmenin önünde engel oluşturan önyargılardan bazılarını incelemeye ne dersiniz?
1- SAĞLIKLI BESLENME KUSURSUZ OLMALI
Günümüz hayat koşulları içinde bazı dönemler yaşadığımız duygu değişikliklerine, stres yoğunluğuna ve bunun gibi birçok kişisel nedenlere bağlı olarak var olan dengemizi bozabilir, beslenmemizi aksatabilir veya ayarı fazla kaçırabilirsiniz. Bunlar her ne olursa olsun amacınızdan vazgeçmenizde bir engel olmamalı. Bunun aksine yaşadığınız olumsuz durumlardan ders çıkarıp, eksiklerinizi keşfederek sağlıklı beslenmeyi yaşamınızın bir parçası haline getirebilirsiniz. Unutmayın, sağlıklı beslenmede en önemli unsurlardan biri dengeyi sağlayabilmektir.
2- SAĞLIKLI BESLENEBİLMEK İÇİN SEVDİĞİM TÜM YİYECEKLERDEN VAZGEÇMELİYİM
Sağlıklı beslenmeye çalışırken kendinize sevdiğiniz yiyecekler konusunda yasaklar koymak ve kesin sınırlar belirlemek siz fark etmeseniz bile üzerinizde büyük bir stres oluşmasına yol açabilir. Bunun sonucunda ise daha fazla yemek yeme isteği ve hatta fiziksel olarak doymuş olsanız bile doymamış gibi hissetme durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Sevdiğiniz yiyecekleri beslenmenizden tamamen çıkarmak yerine miktar kontrolüne gitmek hem üzerimizde oluşabilecek baskıyı azaltarak kendimizi daha iyi hissetmemize hem de beslenmemizdeki dengeyi daha rahat sağlayabilmenize yardımcı olacaktır.
3- SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN ÇOK FAZLA ZAMAN AYIRMAK GEREKLİ
Günümüzün gerektirdiği hızlı ve yoğun yaşam koşulları hızlı ve hazır olarak tüketilebilecek yiyeceklere yönelmede oldukça etkilidir. Ancak zamanınızı iyi planlar ve pratik çözümler üretebilirseniz sağlıklı beslenmek için ekstra vakit ayırmanız gerekmeyecektir. Örneğin 3-4 günlük yiyeceğiniz sebze yemeklerini porsiyonlayarak tek bir günde hazırlayablir ya da salata malzemelerini ve soslarını önceden hazırlayıp dolapta bekleterek zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz.
4- SAĞLIKLI BESİNLER HAZIR GIDALARDAN DAHA PAHALIDIR
Sağlıklı beslenmenin pahalı bir alışkanlık olduğu düşünülse de aslında her bütçeye uygun sağlıklı beslenme planı hazırlanabilir. Günümüzde sağlıklı beslenmenin pahalı olduğu düşünülerek aslında aynı ya da belki de daha yüksek fiyatlarla sağlıksız, işlenmiş gıdalar satın alınmaktadır. Ayrıca pahalı olan besinlerin özelliklerini taşıyan ancak onlara göre daha uygun fiyatlı besinleri de uygun pişirme ve hazırlama yöntemleri ile öğünlerinizde alternatif olarak kullanmak mümkün. Tüm bunların yanında, sonradan ortaya çıkabilecek olası hastane ve ilaç masraflarınızın şu anki sağlıklı beslenme yolundaki harcamalarınızdan kat ve kat daha fazla olabileceğini unutmayın.
5- SAĞLIKLI BESİNLER LEZZETLİ DEĞİLDİR
Tat duyumuz anne karnından itibaren gelişmeye başlar. Dolayısıyla bebeklikten itibaren şekerli beslenmek, sonrasında şekersiz ve düşük enerjili besinleri tatsız ve lezzetsiz olarak algılamamıza neden olup sağlıklı beslenme düşüncesinden vazgeçilmesindeki etkenlerden biri haline gelmektedir. Bu durumda sağlıklı besinleri daha lezzetli hale getirebiliriz. Sebzeleri çeşitli baharatlar ve soslarla tatlandırabilirsiniz. Farklı tatlar ve renklerdeki sebzeleri bir arada kullanarak görsel açıdan da öğünlerinizi zenginleştirerek sağlıklı besinlere karşı iştahınızı arttırabilirsiniz. Ayrıca rafine şekerdense doğal şeker olan bal, hurma ve pekmezi kullanarak daha hafif tatlılar yapabilirsiniz.
3